“Jeg ved ikke, hvad der skete, men det hele faldt i hak, og det var så fedt.” Mental styrke giver atleten adgang til sit uforløste potentiale.
I sportens verden er mental styrke altafgørende for, at atleten præsterer bedre, henter flere procenter i sit uforløste potentiale og vinder. Disse tre ting er noget, som alle eliteatleter higer efter at opnå. Men hvad er mental styrke?
Pressede situationer presser atleten
En presset situation for en atlet er, når atleten oplever, at præstationen bliver forstyrret af tanker eller følelser. Ofte er det negative følelser, der forstyrrer. Det kan være irritation, frustration, nervøsitet, ked-af-det-hed eller angst. De negative følelser forstyrrer og hindrer atleten i at tænke klart og være rolig.
Pressede situationer opstår også, når der er for mange tanker til stede i atletens bevidsthed. Det vil sige, at der hele tiden opstår en ny tanke, og så en ny tanke, og så en ny tanke. De tanker, der er opstået, bliver aldrig rigtig tænkt til ende og “placeret” i bevidstheden. Tankerne kører hurtigt og ustruktureret rundt i hovedet uden at nå en endestation. Til sidst er der så mange tanker til stede, at de nærmest vælter over hinanden. Resultatet er tankemylder eller ligefrem tankekaos.
En presset situation kan blive skabt, når atleten oplever, at en handling mislykkes. Det dårlige resultat bliver afsættet for en indre dialog i atleten. Første tanke er: “Det var virkelig dårligt.” Næste tanke: “Jeg er virkelig dårlig.” Og så går det stærkt nedad i dårligdomme som: “Hvorfor er jeg så dårlig?” – og i allerværste fald helt hen mod afgrunden og ganske afgørende væk fra toppræstationen: “Jeg er et dårligt menneske.”
På den måde løber tankerne i en negativ spiral. Atleten oplever, at være mere og mere presset. Tankerne forstyrrer præstationerne, og atleten kommer længere og længere væk fra sin egen automatik.
Det sværeste er præstationszone 1
De allermest pressede situationer for en atlet kan opstå i præstationszone 1. Netop når atleten har mest brug for at kunne gå ind i det magiske rum og præstere automatisk, bliver det allermest vanskeligt.
Præstationszone 1 er atletens arbejdssted. Det er der, hvor atleten konkurrerer, eller kampen foregår. Altså på banen, i bassinet, på isen, på måtten. Det er her, at atletens hårde træningsarbejde skal give resultater. Presset er massivt.
Derfor drejer mentaltræning i sportens verden sig først og fremmest om at gøre atleten mentalt stærk i præstationszone 1.
Mental styrke er evnen til effektivt at kunne håndtere pressede situationer og overvinde dem. Det gælder også under træning – men især i præstationzone 1. Når den mentale træning er succesfuld, er atleten et stort spring tættere på at kunne præstere optimalt og måske ovenikøbet flytte grænserne for sin præstation.
Veltrænede tanker
Mental styrke opnås gennem vedholdende mental træning. Målet er at kunne bringe sig selv mentalt derhen, hvor atleten har “veltrænede” tanker – eller bare ganske få tanker.
En veltrænet tanke er en enkel og konkret tanke, der handler om nuet og det, som atleten vil opnå.Veltrænede tanker er, når atleten på grund af systematisk mentaltræning ikke bliver fanget i negative tanker, men i stedet uden modstand er totalt fokuseret i situationen og det, som atleten selv har indflydelse på.
Veltrænede tanker kan bringes frem, når de er blevet gentaget igen og igen – og igen. Det er altså muligt med systematisk mentaltræning at få de veltrænede tanker til at opstå automatisk – og dermed kommer atleten ind i sin egen automatik og flow. Nogle kalder tilstanden for “det magiske rum.”
At komme i flow så kroppen præsterer automatisk
Automatik og flow er kendetegnet ved at tankerne er få og veltrænede, og bevægelseskvaliteten er høj.
Vi kan tale om, at atleten bare handler uden at tænke ret meget.
Lidt mere populært kan man sige, at når atleten er i sin egen automatik og flow, befinder hun eller han sig i “det magiske rum”. I det magiske rum oplever atleten at få adgang til hele sit veltrænede potentiale – og noget af sit endnu uforløste potentiale. Vi taler om, at 2+2=5.
Det er efter sådan en præstation, hvor atleten har været i flow og oplevet, at kroppen har præsteret automatisk, at hun eller han vil sige: “Jeg kan ikke beskrive hvad der skete, det hele faldt i hak, som det aldrig har gjort før – det var bare fedt!”
Det kan lyde mystisk og en smule svævende. Og vi må nok acceptere, at oplevelsen ikke kan beskrives præcist. Men der er ingen tvivl om, at atletens mentale styrke og evne til at rette opmærksomheden mod nuet, er et afgørende element. Og der er heller ingen tvivl om, at vejen til mental styrke går gennem mentaltræning.